Žampion, Agaricus
Druhy
Významným a hojně využívaným druhem je žampion dvouvýtrusý (Agaricus bisporus), případně žampion lesní (Agaricus silvaticus). U nás je nejvíce rozšířen žampion polní (Agaricus campestris).
Výskyt
Žampion se vyskytuje v mírném pásu Evropy, Asie, Severní Ameriky a Austrálie.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Využívanou částí je plodnice s obsahem 16 aminokyselin, kyseliny linolové, lektinu, biotinu, chitinu, kampesterinu, agaridoxinu, vitaminů (vit. B1, vit. B2, vit. C) a minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník, sodík, zinek, selen).
Historicky i dnes jsou různé druhy žampiónu využívány hojně v gastronomii.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicína žampion pro léčebné účely nevyužívá.
Tradiční, lidové využití
Díky obsahu kampesterinu působil antibakteriálně. Agaridoxin měl naopak účinek protinádorový a zároveň snižoval hladinu ženských hormonů (estrogenů), tudíž byl možnou volbou pro prevenci rakoviny prsu, případně také rakoviny tlustého střeva.
Dále snižoval hladinu cukru v krvi (hypoglykemikum) a cholesterolu (hypolipidemikum) v krvi.
Vhodný byl také při alergiích a astmatu.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.