Vinná réva
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je vinná réva (Vitis vinifera), známá spíše jako hrozno nebo hroznové víno.
Výskyt
Vinná réva je v dnešní době rozšířena již po celém světě. Nejlépe se jí však daří v teplejších oblastech.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Z rostliny lze využít její plody bohaté na obsah vitaminů (především vit. C), minerálních látek (mangan, hořčík, draslík) a fruktózy. Slupky plodů jsou zase bohaté na vlákninu.
Velmi ceněna jsou také hroznová semínka obsahující flavonoidy.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využívána.
Tradiční, lidové využití
Plody hroznového vína představují rozšířený pokrm.
Slupky pomáhaly při zácpě (laxativum).
Výtažek z hroznových semínek byl významný především pro silné antioxidační vlastnosti, které napomáhaly odstraňovat z organismu škodlivé látky (detoxikace) včetně volných radikálů, zpomalovaly stárnutí a působily v prevenci vzniku rakoviny (protirakovinné účinky) a nemocí srdce a cév (infarkt myokardu a angina pectoris, cévní mozková příhoda, ateroskleróza). Rovněž pomáhaly při cukrovce (antidiabetikum), brnění končetin, křečových žilách nebo impotenci či problémech s menstruací a také tlumily alergické projevy (rýma, kopřivka; antihistaminikum). Zevně se používaly na akné, afty a kožní vředy.
Olej z hroznových jader je i dnes často součástí kosmetických přípravků.
Z rostliny, resp. z jejích plodů, je vyráběna řada alkoholických i nealkoholických nápojů. Listy jsou také jedlé a jsou součástí zeleninových pokrmů.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Díky vyššímu obsahu fruktózy nejsou plody ve velkém množství doporučovány diabetikům.
Žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace nejsou popisovány.