Cesmína, Maté
Druhy
Léčivé účinky jsou popisovány u cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), známé též jako čaj yerba maté.
Výskyt
Svůj původ má cesmína v Jižní Americe – v Paraguay, ale i v okolních státech. Většina čaje, který se zde vyprodukuje, se zde také zkonzumuje, jen malý zlomek sklizně se vyváží do Severní Ameriky a do Evropy.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Z cesmíny sbíráme listy a drobné větvičky. Listy obsahují kofein, dále pak například kyselinu chlorogenovou, kávovou, rutin, antioxidanty a vitaminy. Větvičky mají složení obdobné, s vyšším obsahem tříslovin a také vitaminů A, B1 a C.
Využití podle moderní medicíny
Cesmína nemá žádné potvrzené léčivé účinky.
Tradiční, lidové využití
Jihoameričané cesmínu konzumují již od pradávna, dnes jsou však její blahodárné účinky rozšířeny téměř do celého světa. Často je tedy využívána jako nápoj (čaj) s vysokým obsahem kofeinu (xantinový, purinový derivát), díky kterému působí stimulačně a povzbudivě na nervovou soustavu. Na kofein je možno získat návyk. Obdobně působí i káva a čajovník čínský.
Kromě stimulačních účinků mají listy i mírný analgetický účinek (snižují převážně bolesti hlavy, příp. revmatické bolesti), snižují chuť k jídlu (přejídání), působí mírně diureticky (močopudně) a používají se při depresích.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Žádné nežádoucí účinky nejsou uváděny.
Při konzumaci vyšších dávek může dojít k nespavosti, bušení srdce, pocitu úzkosti a třesu.
Cesmínu by neměli užívat lidé s vysokým krevním tlakem nebo s onemocněním srdce.