Buk, Fagus
Druhy
Na celém světě se vyskytuje asi 10 druhů buků, na našem území se můžeme setkat pouze s bukem lesním (Fagus sylvatica).
Výskyt
Buky se vyskytují v mírném pásu, případně i mírně chladnějších oblastech celé severní polokoule.
![Buk, Fagus Buk, Fagus](/pict/substance/s483_obr1.png)
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Buk je zdrojem velmi kvalitního dřeva, jehož destilací získáváme bukový dehet. Ten se využívá kvůli svému obsahu tříslovin, flavonoidů a anthocyanů.
Využití podle moderní medicíny
Dnešní medicína využívá bukový dehet zevně k léčbě kožních onemocnění – růže, červenka, zánět nehtového lůžka, případně i jiných zanícených míst na kůži, špatně se hojící rány.
Jedním z mála lékařských využití je použití bukového dřeva do živočišného uhlí (antidiaroika).
Tradiční, lidové využití
Původní je užití při plynatosti, nadýmání (karminativa), zánětu tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida, dráždivý tračník, zánět slepého střeva), hnilobných procesech ve střevech a při průjmu. Výborně totiž absorbuje všechny škodliviny a působí dezinfekčně.
Plody (bukvice) se dají konzumovat jako potravina, ale jen v malých množstvích, jelikož obsahují mírně toxickou látku.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popsány nežádoucí účinky ani kontraindikace.
Předávkování plody se může projevit bolestmi hlavy, nevolností až zvracením, nebo průjmy.
![Buk, Fagus Buk, Fagus](/pict/substance/s483_obr1.png)