Pažitka, Šnytlík
Druhy
Druhem využívaným nejen pro své léčivé účinky je pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), lidově známá spíše pod názvem „šnytlík“.
Výskyt
Pažitka se vyskytuje téměř po celé Evropě, v Asii, na Sibiři i Kamčatce a v Severní Americe.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou listy, které jsou výborným zdrojem vit. C a dále pak i vit. A, vit. B2, silic a minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, železo).
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není pro léčbu využívána.
Tradiční, lidové využití
Pažitka podporovala tvorbu trávicích šťáv a také chuť k jídlu (nechutenství). Zároveň měla i vlastnosti dezinfekční, protizánětlivé, antioxidační a imunostimulační (na oslabenou imunitu).
Účinná byla i proti střevním parazitům (tasemnice, škrkavky; anthelmintikum), pro snížení vysokého krevního tlaku (antihypertenzivum) a hladiny cholesterolu v krvi (hypolipidemikum) a působila v prevenci civilizačních chorob (infarkt myokardu a angina pectoris, cévní mozková příhoda, ateroskleróza), vč. rakoviny jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a plic.
Kromě léčebných účelů se nejčastěji využívá jako zelenina nebo přísada do různých pokrmů, a to díky svému aroma podobnému cibuli a česneku.
Její konzumace je doporučována v syrovém stavu, sušená totiž ztrácí svojí specifickou vůni. Svůj význam má i ve včelařství – je výbornou rostlinou bohatou na pyl a nektar.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.