Láhevník, Annona, Graviola
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je láhevník ostnitý (Annona muricata), nazývaný též jako annona ostnitá a lidově známý pod názvy guanabana, graviola, soursop nebo ostnitý cachiman.
Výskyt
Původně pochází z oblasti Karibiku, Střední Ameriky a severu Jižní Ameriky. Dnes ho však najdeme i v Africe, Asii nebo Oceánii.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Z tohoto stromu je možné využít snad veškeré jeho části - kůru, listy, kořeny i plody. Mezi hlavní účinné látky se řadí alkaloidy (asimilobin, nornuciferin, anonain), nenasycené mastné kyseliny a vit. C. Plody jsou významné pro vyšší obsah minerálních látek (sodík, hořčík, fosfor, železo).
V semenech obsažený annonacin je velmi toxický, může vyvolávat degenerativní onemocnění mozku podobné Parkinsonově chorobě!
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využíván.
Tradiční, lidové využití
Kůra byla tradičně využívána pro své antibakteriální účinky a při léčbě žaludečních vředů.
Listy byly naopak významné pro účinky antioxidační, jichž bylo využíváno jednak pro odstranění volných radikálů z organismu, jednak v boji proti nádorovým buňkám (protirakovinné účinky).
Dále se používaly jako analgetikum (tlumící bolest), sedativum (při nespavosti, stresu, neuralgiích, depresi), antihypertenzivum (pro snížení vysokého krevního tlaku), antivirotikum (zejména při AIDS a proti Herpes simplex viru - způsobuje např. opary na rtech nebo pásový opar) a pro podporu imunity (imunostimulans).
Používány byly pro léčbu epilepsie (antiepileptikum), křečí, Parkinsonovy choroby, cukrovky (antidiabetikum), plísní (antimykotikum), nachlazení, horečky (antipyretikum) nebo malárie. Příznivě působily také na trávicí trakt. Např. při průjmu (antidiaroikum) a snižovaly hladinu cholesterolu v krvi (hypolipidemikum).
Olej z listů a nezralé plody se ve formě obkladů používali při revmatismu, artróze a neuropatických bolestech.
Plody byly ceněny pro svou vysokou výživovou hodnotu, a to především díky obsahu výše zmíněných minerálů v kombinaci s bílkovinami, škrobem nebo monosacharidy (glukóza, fruktóza). Dále pak podporovaly tvorbu mateřského mléka u kojících matek (laktagogum).
Kromě léčebných účelů jsou plody často používány k výrobě marmelád, ovocných šťáv, zmrzlin nebo nápojů a nezralé slouží v kuchyni jako zelenina.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Neužívejte v těhotenství! Dále pak není užívání doporučováno lidem s hypertenzí nebo naopak s nízkým krevním tlakem a lidem s onemocněním jater a ledvin.
Nekombinujte s koenzym Q10.