Rohovník, Karob
Druhy
Významným druhem nejen pro své léčivé účinky je rohovník obecný (Ceratonia siliqua), jehož plody jsou nazývány také jako svatojánský chléb nebo karob.
Výskyt
Tento strom pochází z oblasti Středozemního moře a Arabského poloostrova. Nyní se pěstuje i v dalších zemích, často v Jižní Americe v oblasti Peru, kde je znám pod názvem Algarrobo.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou plody, které svým tvarem připomínají fazolové lusky a uvnitř kterých najdeme semena. Z celých lusků, vč. semen je vyráběn prášek zvaný karob, který svou chutí připomíná kakao, je přirozeně sladký a neobsahuje kofein. Má velmi nízký obsah tuku a dále pak obsahuje vlákninu, pektin, třísloviny, kyselinu gallovou, vit. A, vit. D, vit. E a minerály (vápník, fosfor, železo, zinek, mangan, hořčík).
Využití podle moderní medicíny
Bylo zjištěno, že pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi (hypolipidemikum) a urychluje spalování tuků.
Tradiční, lidové využití
Díky obsahu kyseliny gallové byly rohovníku připisovány především účinky antioxidační a dále pak analgetické, antialergické, antibakteriální, antivirové a antiseptické. Používal se tedy při léčbě astmatu, nejrůznějších alergií, kašle (expektorans), chřipky a také v prevenci rakoviny plic.
Jeho tonizačních účinků bylo využíváno při nadměrné fyzické nebo psychické zátěži pro celkové posílení organismu a k dodání energie. Zároveň posiloval imunitní systém (imunostimulans) a reguloval hladinu krevního cukru (antidiabetikum) zejména při léčbě cukrovky. Příznivý vliv měl i při poruchách trávení, nadýmání, překyselení organizmu, refluxu, průjmu (antidiaroikum) nebo zácpě (laxativum).
Díky obsahu vápníku a fosforu byl vhodný při léčbě osteoporózy, železo zase prospívalo při chudokrevnosti (anémii).
Kromě léčivých účinků je ceněn pro mnohé další využití - jako potravina, krmivo, hnojivo nebo zdroj dřeva. Karob je nejčastěji používán jako náhražka čokolády nebo kakaa, např. při výrobě dortů, pudinků, různých cukrárenských výrobků nebo kakaových nápojů.
V potravinářském průmyslu je z něho dokonce vyráběna karobová guma (označovaná jako E410), používaná jako zahušťovadlo, emulgátor nebo stabilizátor. Mletá, pražená semena slouží zase jako náhražka kávy, neobsahující ale kofein.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Pro své vysoké nutriční hodnoty je dokonce doporučován jako doplněk stravy těhotným, kojícím i dětem.