Řeřicha, Lepidium
Druhy
Druhem s léčivými účinky je řeřicha rumní (Lepidium ruderale).
V kuchyni je často používána řeřicha setá (Lepidium sativum) do pomazánek, zeleninových salátů apod.
Výskyt
Řeřicha pochází z oblasti Středozemního moře, dnes je ale rozšířená po celé Evropě i Asii (kromě nejchladnějších oblastí na severu).
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Užívanou částí je nať, která obsahuje množství minerálních látek (především draslík a vápník), vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6.
Využití podle moderní medicíny
Řeřicha nemá žádné prokázané léčivé účinky a v moderní medicíně se tedy nevyužívá.
Tradiční, lidové využití
Řeřicha se využívala pro podporu trávení (stomachikum) a chuti k jídlu při nechutenství, dále při anémii, jelikož podporuje krvetvorbu. V močovém traktu působí močopudně (diureticky) a také dezinfekčně, čehož se využívalo při léčbě zánětů ledvin, močových cest a močového měchýře.
Působila jako imunostimulans pro posílení oslabené imunity, dále také antioxidačně, léčila nachlazení a kašel a bývala součástí detoxikačních kúr.
Zevně se používala jako derivans – dráždí pokožku a prokrvuje ji. Ve formě koupelí pomáhala při těžších formách ekzémů.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
V běžných dávkách nemá řeřicha žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Ve vyšších dávkách může dojít k podráždění žaludku nebo ledvin.