Šáchor, Cyperus
Druhy
Pro své léčivé účinky je používán šáchor hlíznatý (Cyperus rotundus), šáchor malacký (Cyperus malaccensis) a také zelenošáchor jedlý (Chlorocyperus esculentus), který svou chutí připomíná lískové ořechy.
Výskyt
Šáchor původně pochází z oblasti Afriky. V dnešní době je však rozšířen i v jižní Evropě a asijských státech, jako např. v Číně, Indii a Vietnamu.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Používanou částí rostliny je oddenek. Mezi jeho hlavní účinné látky patří alkaloidy, glykosidy, saponiny, flavonoidy, nenasycené mastné kyseliny a vit. C.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není pro léčebné účely využíván.
Tradiční, lidové využití
Lidově byl šáchor doporučován jako analgetikum pro utlumení bolesti (například břicha, žaludku nebo podžebří, při kolice), dále pak při kýle, nadýmání, zácpě (laxativum), poruchách menstruace, chudokrevnosti (antianemikum) a pro podporu funkce jater (hepatoprotektivum, žloutenka, mononukleóza, poruchy funkce jater, zánět, ztučnění, cirhóza jater). Šáchor byl významný pro svůj účinek močopudný (diuretikum), stimulační, tonifikační a anthelmintický (proti parazitům).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Neužívejte při průjmu.