459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Nové koření, Pimenta

Druhy

Nové koření se získává sušením plodů pimentovníku pravého (Pimenta dioica). Lidově je nazýváno také jako piment nebo jamajský pepř.

Výskyt

Nové koření původně pochází z oblasti tropické Ameriky, především z Karibských ostrovů.

Nové koření, Pimenta

Využití, indikace

Nové koření se přidává do parfémů a likérů.

Užívaná část rostliny

Využívanou částí pimentovníku pravého v kulinářství je, jak už bylo zmíněno výše, jeho plod, jehož hlavní součástí je silice, která má typickou peprnou, mírně nasládlou chuť.

Využití podle moderní medicíny

Nové koření nemá žádné oficiální medicínou potvrzené účinky.

Tradiční, lidové využití

Lidově bylo využíváno pro své dezodorační, analgetické, antiseptické, antioxidační a antimikrobiální účinky, pro podporu trávení zvýšením vylučování žaludečních šťáv (stomachikum, karminativum), pro podporu tvorby slin (sucho v ústech), pro prokrvení kůže (derivans) a také při léčbě nadýmání.

Hořec, Gentiana
Typhonie, Typhonium
"Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." Paracelsus
Trnovník, Akát, Robinia
Chřest, Asparagus

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Neužívat v těhotenství.
Při používání běžných dávek nemá nové koření žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.

Nové koření, Pimenta

Sdílení

Trubkovec, Ortosiphon
Talinum
„Na každou nemoc vyrostla bylina.“
Morač, Ammi, Pakmín
Camu camu, Myrciaria