Anýz, Bedrník, Pimpinella
Druhy
Pro medicínské účely se využívají:
- bedrník anýz neboli také anýz vonný (Pimpinella anisum)
- bedrník větší (Pimpinella major)
- bedrník obecný (Pimpinellasaxifraga)
Výskyt
Bedrník pochází z oblasti Středozemního moře a Malé Asie, ale pěstuje se též v mnoha evropských zemích s teplejším podnebím a také na jihu České republiky.
Využití, indikace
V dnešní době je často používaný v kuchyni jako koření. Je velmi podobný fenyklu.
Užívaná část rostliny
Z bedrníku velkého a obecného se využívá nať a kořen, oproti tomu bedrník anýz poskytuje plody (semena) s vysokým obsahem silic (z nichž nejznámější je anethol, který tvoří až 90% ze všech silic a je nejúčinnější částí celé rostliny, též přítomný v badyánu), známé především jako koření. Tyto plody jsou velmi aromatické s nasládlou chutí připomínající lékořici, sbírají se v období od srpna do září, kdy se začínají zabarvovat do šedozelené barvy.
Využití podle moderní medicíny
Nať, případně kořen jsou vhodné pro léčbu zánětu průdušek a stimulaci zažívání (poruchy trávení, stomachika, karminativa), zevně na špatně se hojící rány.
Plod anýzu je díky svému vysokému obsahu silic využíván ke snadnějšímu vykašlávání – zvyšuje produkci hlenu a také funkci řasinkového epitelu v plicích (expektorancia).
Přispívá k léčbě nachlazení s teplotou a zánětům ústní dutiny a hltanu.
Zvyšuje sekreci enzymů podporujících trávení, užívá se při onemocněních žaludku a střev (nechutenství, plynatost, křeče). Zvyšuje činnost všech žláz v lidském těle, včetně žlázy mléčné, proto je matkám doporučeno užívat anýz při slabé laktaci (laktagogum), tzn. při nedostatečném vylučování mateřského mléka. Má také protikřečové, mírné antibakteriální a dezinfekční účinky.
Nejčastěji se používá ve formě bylinných čajů, sirupů a v pastilkách proti kašli.
Tradiční, lidové využití
Lidově se anýz užíval proti nespavosti a při léčbě zánětu (studený obklad), nebo namožení (teplý obklad) Achillovy šlachy. Ve středověku se dokonce považoval za lék zahánějící mor.
Žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst.
Kromě medicínského využití je chuť a vůně anýzu nenahraditelná při přípravě nejrůznějších pokrmů – často se používá v perníkářství, cukrářství, likérnictví, k výrobě medoviny apod.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nedoporučuje se užívat těhotným ženám (kvůli zvýšenému riziku potratu, abortiva) a osobám alergickým na anýz, u nich může způsobovat tzv. fotosenzitivní reakci – vznik kožního zánětu vyvolaného především působením slunečního záření.
V běžném dávkování nevykazuje žádné vedlejší účinky, ale při podávání vysokých dávek je anýz toxický. Může způsobovat celkovou euforii, somnolenci (chorobná ospalost), edém mozku nebo edém plic. Dále může docházet k interakcím s některými léčivy – může snižovat účinek hormonální antikoncepce a narušit léčbu snižující srážlivost krve (antitrombotika).
Pozor! Lze snadno zaměnit s bolehlavem plamatým (Coniummaculatum), který je prudce jedovatý!!