459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hořčice, Sinapis

Druhy

Využívanými druhy jsou hořčice bílá (Sinapis alba), někdy také nazývaná hořčice žlutá a hořčice hnědá (Brassica nigra).

Výskyt

Všechny druhy hořčice mají svůj původ v jižní Evropě – Středomoří.

Hořčice, Sinapis

Využití, indikace

Užívaná část rostliny

Koncem července se sbírají semena, která obsahují velké množství olejů, slizu a také selenu, avšak hlavní účinnou látkou je glykozinolát sinalbin (resp. sinigrin).

Využití podle moderní medicíny

Sinalbin, resp. sinigrin způsobují lokální podráždění a překrvení sliznice (derivancia), čehož se využívá pro zvýšení sekrece žaludeční šťávy (stomachika) a zrychlení peristaltiky střev a žaludku (prokinetika).

Tradiční, lidové využití

Naši předkové hořčice dále používali ke zmírnění bolestí hlavy, při závratích, na zmírnění kašle a jako afrodiziakum. Zevně přikládali obklady při horečkách a revmatických bolestech. Dále je aplikovali na pokožku hlavy pro stimulaci růstu vlasů (padání vlasů).

Kromě léčivých účinků se hořčice pro svoji výraznou vůni a chuť využívají při nakládání zeleniny, konzervaci ryb, do směsí koření na grilování (korigencia).

 

 

Kravinec, Vaccaria
Šrucha, Portulaca
„Na každou nemoc vyrostla bylina.“
Listoklasec, Phyllostachys
Límcovka, Stropharia

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

V běžných terapeutických dávkách nemají hořčice žádné nežádoucí účinky.

Podávání hořčice není vhodné při zánětlivém překrvení sliznice trávicího traktu a žaludečních vředech, mohlo by docházet ke zhoršování obtíží.

Čeleď brukvovitých obsahuje látky zvané strumigeny, které snižují vstřebávání jódu z potravy.

Hořčice, Sinapis

Sdílení

Jasan, Fraxinus
Hořec, Gentiana
„Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Brusinka, Rhodococcus
Listoklasec, Phyllostachys