Kakaovník, Theobroma
Druhy
Využívaným druhem je kakaovník pravý (Theobroma cacao).
Výskyt
Kakaovník původně pochází z oblasti Střední Ameriky a z tropické oblasti Jižní Ameriky. Dnes se již pěstuje i například na Pobřeží Slonoviny, v Ghaně, Nigérii nebo Brazílii.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Využívanou částí kakaovníku jsou jeho plody (semena), ze kterých se vyrábí kakao, respektive čokoláda. Obsahují velké množství alkaloidu theobrominu, dále pak kofein, třísloviny, tuky, škrob a proteiny.
Semena se po vyjmutí z dužiny fermentují, poté se praží, následně ochladí a oloupou. Aby vznikla žádoucí kakaová hmota, musí se dále rozdrtit horkými válci.
Ve farmacii se využívala k výrobě čípků, své uplatnění nachází též v kosmetice.
Využití podle moderní medicíny
Theobromin obsažený v semenech kakaovníku má podobně jako kofein stimulační účinky na nervovou soustavu (avšak v menším rozsahu než kofein), je možný také vznik závislosti. Dále má silný diuretický (močopudný) účinek.
Tradiční, lidové využití
Dříve se kakaovník používal proti průjmům (antidiaroikum), jako antioxidant, při stresu, depresích a zevně na popraskané rty (díky vysokému obsahu tuku), záněty kůže a k celkové regeneraci pokožky a zpomalení projevů stárnutí pleti. Kakao je také zodpovědné za dodání dobré nálady, pocitu spokojenosti a štěstí. Chrání srdce, podporuje lepší prokrvení těla a krevní oběh, snižuje riziko vzniku trombů a aterosklerózy, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost mozku (kognitiva a nootropika), zlepšuje koncentraci a paměť, pomáhá při nespavosti a mírní menstruační bolesti.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Užívání kakaa nemá žádné potvrzené nežádoucí účinky ani kontraindikace.