Olivovník, Olea
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je olivovník evropský (Olea europaea).
Výskyt
Rozšířen je převážně v oblasti jižní Evropy.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou listy obsahující oleuropein, flavonoidy, triterpeny a další látky.
Kromě toho je velmi často především v kuchyni používán olivový olej (za studena lisovaný, či rafinovaný) z plodů.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou se v dnešní době nepoužívá.
Předběžné výsledky studií však vykazují efekt preventivní protirakovinný.
Tradiční, lidové využití
List olivovníku byl ceněn především pro své antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti, jichž se využívalo při nachlazení, chřipce, tuberkulóze, kapavce, malárii, kvasinkové infekci, plísních nebo infekční mononukleóze.
Měl i účinek antihypertenzní, tj. snižující vysoký krevní tlak. Dále pak pomáhal při alergiích, chronickém únavovém syndromu či infekcích organismu. Snižoval hladinu cholesterolu v krvi (hypolipidemikum), čímž se zároveň snižovalo riziko vzniku aterosklerózy a případného infarktu myokardu. Rovněž snižoval hladinu krevního cukru (antidiabetikum) při diabetu.
Působil imunostimulačně (oslabená imunita) a antioxidačně. Z těla odstraňoval volné radikály a další škodlivé látky a zpomaloval tak stárnutí, pokožku zanechával pružnou a vláčnou a zamezoval vzniku vrásek.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.