Ořešák, Juglans
Druhy
Farmaceuticky a medicínsky využívaným druhem je ořešák královský (Juglans regia).
Výskyt
Ořešák je rozšířen po celém mírném pásu severní polokoule.
Využití, indikace
Zralé plody vlašské ořechy mají (jako potravina) příznivý účinek na cévní soustavu.
Užívaná část rostliny
Hlavní léčivou surovinou jsou listy. Sbírají se mladé zelené listy v období od června do července. V polovině června je možné sbírat i zelené ořechy. V září sbíráme zralé plody. Mezi účinné látky obsažené v ořešáku patří organické kyseliny, chinony (juglon), terpeny, flavonoidy, třísloviny a minerální látky.
Využití podle moderní medicíny
Ořešák nemá oficiální medicínou potvrzené léčivé účinky.
Tradiční, lidové využití
Lidové léčitelství využívalo ořechy u dětí proti škrkavkám (anthelmintikum), při hemoroidech, krvavých průjmech, pro zástavu krvácení do trávicího traktu (hemostatikum).
Nezralé plody byly využívány pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky při zánětech žaludku a střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida), rakovině žaludku a tlustého střeva. Kromě toho se používají také pro výrobu likérů a ořechových vín.
Listy se používaly při žloutence, nechutenství, zácpě, pro snížení hladiny cukrů v krvi (cukrovka; hypoglykemikum), na čištění krve (detoxikační látky) a při bolestech v krku. Listy byly využívány pro své antiflogistické (protizánětlivé), analgetické (proti bolesti), adstringentní (svíravé) účinky a celkově posilovaly organismus (tonikum).
Zevně se ořešák (především jeho listy) používal pro léčbu kožních onemocnění – svrab, vši, hnisavé vyrážky, záněty nehtů na rukou i nohou, omrzliny, opruzeniny, vypadávání vlasů a šedivění vlasů, pro rychlejší hojení ran, na akné, plísně, lupénku a proti pocení nohou.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Při užívání běžných terapeutických dávek nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. Nicméně oplodí (obal plodu) obsahuje jedovatý (rakovinotvorný) juglon.