Kardamom, Elettaria cardamomum
Druhy
Významným druhem využívaným v lidovém léčitelství je kardamom obecný (Elletaria cardamomum), který je známý také pod názvy amom, pepř egyptský, pepř mouřenínský nebo rajské zrno.
Výskyt
Kardamom se vyskytuje v tropických deštných lesích v Indii, Kambodži, na Sumatře a v Číně. Dnes se pěstuje například i na Srí Lance nebo ve Střední Americe.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Léčivou surovinou jsou semena kardamomu obsahující především silice, jejichž hlavní složkou je cineol. Své využití nachází v cukrářství, pekařství, uzenářství, likérnictví a jako koření.
Využití podle moderní medicíny
Kardamom nemá žádné, oficiální medicínou potvrzené účinky.
Tradiční, lidové využití
Dříve se kardamom využíval pro léčbu onemocnění trávicího traktu – zlepšuje chuť k jídlu (stomachika), používal se při nechutenství (např. při anorexii), kolikách a nadýmání. Dále byl užíván při močové inkontinenci, impotenci, závratích, nachlazení, kašli, bronchitidě a astmatu. Své uplatnění nalezl též jako chuťové a čichové korigens a roborans (tj. látka posilující celý organismus).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
V běžných terapeutických dávkách nemá kardamom žádné nežádoucí účinky.
Neužívejte v těhotenství, době kojení a při žlučníkových kamenech, mohlo by dojít ke křečím žlučníku.