459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pcháč, Cirsium

Druhy

Mezi druhy významné pro své léčivými účinky se řadí pcháč japonský (Cirsium japonicum), pcháč štětinatý (Cirsium setosum) a pcháč Maackův (Cirsium maackii).

Výskyt

Tyto druhy pcháčů jsou nejvíce rozšířeny v oblasti Japonska. Dále je například najdeme i v Číně, Koreji nebo Rusku.

Pcháč, Cirsium

Využití, indikace

Užívaná část rostliny

Drogou je nať nebo kořen. Mezi jejich hlavní účinné látky patří acaciin a pectolinarin.

Využití podle moderní medicíny

Moderní medicína tuto rostlinu pro léčebné účely nevyužívá.

Tradiční, lidové využití

Lidově pomáhal při krvácivosti, krvi v moči nebo ve stolici, pro zastavení krvácení (z nosu, dělohy), snížení vysokého krevního tlaku (antihypertenzivum) nebo při hepatitidě, poruchách jater (hepatoprotektivum).

Zevně se aplikoval na kožní záněty nebo hnisavé kožní infekce (furunkly, karbunkly).

 

 

Rakytník, Hippophae
Pampeliška, Smetánka, Taraxacum
"Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." Paracelsus
Máta, Mentha
Čajovníkovec, Aspalathus

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Neužívejte v těhotenství, při nechutenství a při onemocnění sleziny.

Pcháč, Cirsium

Sdílení

Drmek, Vitex, Mnišský pepř
Smilax lékařský
„Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Byliny, koření, léčivé rostliny, houby
Kyprej, Lythrum