459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Paprika

Druhy

Využívaným druhem je paprika roční (Capsicum anuum).

Výskyt

Paprika pochází ze Střední Ameriky a Turecka.

Paprika

Využití, indikace

Užívaná část rostliny

Užívanou částí papriky jsou její plody sbírané v období plné zralosti, tj. od července do září. Hlavními účinnými látkami obsaženými v paprice jsou alkaloidy (kapsaicin, který je ve vyšších množstvích obsažen jen v pálivých druzích; způsobuje ostrou chuť papriky), betakaroteny a vit. C.

Pálivá forma papriky je označována jako chilli, nepálivá jako kapie. Paprika, ať už sladká, červená nebo pálivá, se používá především jako koření a jako potravina (paprika jako zelenina).

Využití podle moderní medicíny

Díky obsahu vitaminu C má paprika antioxidační účinky, působí proti volným radikálům.

Tradiční, lidové využití

Tradičně se paprika využívala pro podporu chuti k jídlu při nechutenství a pro podporu trávení (stomachikum), pro zvýšení tvorby slin, žaludeční šťávy i trávicích enzymů (karminativum), při zácpě jako mírné projímadlo, proti plynatosti, pro zlepšení cirkulace krve, při léčbě anémie a v prevenci rakoviny. Posilovala oslabenou imunitu (imunostimulans).

Betakaroteny zpomalují proces stárnutí a chrání pokožku před slunečním zářením.

Zevně se používala pro její antimikrobiální působení, při hemoroidech, zánětu pohrudnice, revmatismu, zánětu kůže a pro prokrvení pokožky (derivans).

 

 

Přeslička obrovská
Růže, Šípek, Rosa
„Na každou nemoc vyrostla bylina.“
Nové koření, Pimenta
Guajak, Guajacum

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Při běžném užívání nemá žádné nežádoucí účinky. Ve vyšších dávkách však alkaloid kapsaicin působí dráždivě na sliznici a vyvolává zánět, případně průjmy, bolesti břicha apod.

Kontraindikací jsou žaludeční vředy.

Paprika

Sdílení

Akácie, Acacia
Aloe
"Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." Paracelsus
Kostival, Symphytum
Komule, Buddleia