Chilli, Capsicum
Druhy
Chilli papričky jsou plody exotického druhu papriky – papriky křovité (Capsicum frutescens) a jsou známé také pod názvem kayenský pepř, feferonky nebo beraní či kozí rohy.
Tento druh je charakteristický svou pálivostí, naopak paprika roční může být i sladká.
Výskyt
Paprika křovitá se v dnešní době vyskytuje především v Asii (Indie, Čína, Japonsko, Vietnam), v Africe a Jižní a Severní Americe. Svůj původ má ve Střední Americe.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Jak již bylo zmíněno, užívají se plody, které mohou mít různé barvy (zelenou, žlutou, oranžovou, červenou a jejich odstíny) podle typu odrůdy. Hlavní účinnou látkou je alkaloid kapsaicin, který dráždí receptory nervových zakončení a tím způsobuje pocit pálení. Také obsahuje množství vit. A a vit. C a minerální látky.
Jako náhrada se osvědčila Černucha.
Využití podle moderní medicíny
Chilli papričky se využívají kvůli jejich antibakteriálnímu účinku v trávicím systému (např. při žaludečních vředech, průjmech) a pro zlepšení trávení (amara), podporují totiž tvorbu slin a žaludečních šťáv.
Pozitivně působí také při bolestech – vtírají se do pokožky při bolestech, křečích svalů, nebo do okolí kloubů při bolestech revmatických (antirevmatika), zmírňují i bolesti hlavy, používají se při lupénce (psoriáze).
Tradiční, lidové využití
Již naši předci využívali chilli k prokrvení celého těla (rubefaciens), díky němuž docházelo ke zlepšení činnosti střev (prokinetika) a zvýšení citlivosti pohlavních orgánů (afrodiziakální účinky). Uváděn je i jeho vliv proti červům, prvokům.
Dále ke snížení hladiny cholesterolu (hypolipidemikum) a hladiny cukru v krvi (hypoglykemika).
Zmiňována byla i pomoc při rýmě a nachlazení (díky vyššímu obsahu vitaminu C), chilli posilovalo oslabenou imunitu (imunostimulancia), působilo proti rakovinnému bujení (antikancerogenní) a jeho dezinfekčních účinků se využívalo při skladování a přípravě pokrmů v oblastech s nízkou hygienou.
Dnes se chilli používá převážně v kuchyni jako koření. Účinná látka kapsaicin je také součástí některých pepřových sprejů na sebeobranu, či náplastí proti bolesti.
Silné pálení v ústech po konzumaci feferonek lze zmírnit mlékem (kapsaicin je totiž látka rozpustná v tucích). Pálení nezmírníme vodou.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Chilli papričky není vhodné konzumovat při podrážděném žaludku (zánět), žaludečním vředu, onemocnění střev (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida), zánětu ledvin, močových cest, močového měchýře, poruchy ledvin, ledvinových kamenech a při potížích s akné.
Při konzumaci běžných dávek nemá žádné nežádoucí účinky.