Šafrán, Crocus
Druhy
Významným druhem pro své léčivé účinky je šafrán setý (Crocus sativus), lidově nazývaný také jako krokus.
Výskyt
Šafrán se vyskytuje téměř po celém světě, nejhojněji však ve Středomoří a v Asii.
Využití, indikace
V dnešní době se šafrán využívá především jako oranžovo-červené barvivo v potravinách a jako koření.
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou blizny a vrcholky čnělek květu. Sklízíme je před úplným rozkvětem květů. Hlavními účinnými látkami obsaženými v květech šafránu jsou karotenoidní barviva (krocetin, krocin) a silice (safranal – je zodpovědný za charakteristickou vůni šafránu).
Využití podle moderní medicíny
Jeho léčivých účinků moderní medicína nevyužívá, zejména kvůli jeho toxicitě.
Tradiční, lidové využití
V lidovém léčitelství byl oblíbenou rostlinou při léčbě astmatu, kašli, nespavosti (působil jako sedativum), hysterie, depresí (antidepresivum), úzkosti (anxiolytikum), bolestí hlavy, kloubů, šlach a zubů, aterosklerózy, rakoviny a Alzheimerovy choroby.
Pomáhal při poruchách menstruace, předčasné ejakulaci a využíval se i jako afrodiziakum. Dále byl vhodný také při nechutenství (stomachika), plynatosti, žloutence a pro snížení hladiny cholesterolu v krvi (hypolipidemikum).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Šafrán jako koření při přípravě pokrmů je naprosto bezpečný. Při použití šafránu jako léčivé byliny buďte ale opatrní! Ve vyšších dávkách může být toxický, což se může projevit těmito nežádoucími účinky: zvracení, závrať, krvavé průjmy (krev ve stolici), krvácení z nosu, žluté sliznice atd. Předávkování může vést i ke smrti!
Neužívejte v těhotenství! Ve vyšších dávkách šafrán stimuluje dělohu a mohlo by dojít k potratu.