Lukuma, Pouteria
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je lukuma (Pouteria lucuma), často nazývaná jako "zlato Inků".
Výskyt
Rozšířena je hlavně v Jižní Americe v oblasti And.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru je plod, ze kterého se následně získává jemný prášek. Konzumovat se dá jak čerstvý, tak i moučka z něho získaná. Je velmi dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů a dále pak také bílkovin, antioxidantů (hlavně beta karotenu), železa, zinku, vápníku, hořčíku, fosforu a vit. B1, vit. B2 a vit. B3.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využívána.
Tradiční, lidové využití
Díky vysokému obsahu vit. B3 byla lucuma vhodná při depresích (antidepresivum), beta-karoten zase příznivě působil na imunitní systém (imunostimulans, oslabená imunita) a snižoval riziko infarktu myokardu.
Také snižovala hladinu cholesterolu v krvi (hypolipidemikum), čehož se využívalo například při kardiovaskulárních onemocněních (infarkt myokardu a angina pectoris, cévní mozková příhoda, ateroskleróza) nebo při obezitě.
Železo obsažené v plodech bylo vhodné při léčbě anémie. Pomáhala při únavě, únavovém syndromu a také posilovala paměť a koncentraci, a to jednak u dětí (správný vývoj mozkových funkcí) a i u dospělých (stařecká skleróza, Alzheimerova choroba, kognitivum).
Kromě vnitřního užití měla také blahodárný vliv na kůži. Podporovala hojení ran, aplikovala se na ekzémy, atopické ekzémy, podrážděnou pokožku, vrásky (Anti-Aging) a působila protizánětlivě.
Lukuma má využití nejen v léčbě různých onemocnění, ale také v kuchyni. Hodí se k přípravě moučníků, pudinku, zmrzliny a je vhodnou náhražkou cukru. Ideální je pro diabetiky, osoby na dietním režimu nebo pro osoby vyznávající aktivní a zdravý životní styl.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.