Javor, Acer
Druhy
Rod javor zahrnuje až 150 druhů dřevin, na našem území se jich vyskytuje 11. Nejvýznamnějšími druhy jsou: javor klen (Acer pseudoplatanus), javor mléč (Acer platanoides), javor babyka (Acer campestre), javor stříbrný (Acer sacharinum), javor cukrový (Acer saccharophorum), javor červený (Acer rubrum) a další. Z toho nejvíce využívaným je javor cukrový.
Výskyt
Tyto dřeviny se vyskytují převážně na severní polokouli, tzn. v celé Evropě, Asii a v Severní Americe. V menší míře je můžeme nalézt i v mírnější části tropického pásu.
Využití, indikace
Největší využití našel javorový sirup, a to jako přírodní sladidlo nejrůznějších pokrmů. Dalšími formami jsou javorové máslo, javorový med, nebo javorový krém.
Užívaná část rostliny
Javory obsahují velké množství účinných látek, moderní medicína pro ně však zatím nenašla využití. Mezi hlavní obsahové látky řadíme například ovocné kyseliny (kyselina citronová, jablečná), cukerné kyseliny, cukerné alkoholy, třísloviny, flavonoidy, vysoký obsah sacharosy, glukosy, fruktosy, aminokyselin a minerálních látek.
Z javoru se dá využít sladká šťáva, případně listy a kůra.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicína javoru nepřisuzuje žádné léčivé účinky.
Tradiční, lidové využití
Listy javoru se používají do tabáků jako dochucovadlo a ve formě čaje při zánětu mandlí a lymfatických uzlin.
Obklady z odvaru z větviček se používaly při horečce a otocích.
Dřevo je vhodné pro výrobu nábytku, podlah a b jako topivo při uzení masa.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Užívání javoru v běžných dávkách nemá žádné vedlejší účinky. Vyšší a pravidelné dávky javorového sirupu mohou však vést k nadváze.