Panela, Rapadura
Druhy
Druhem používaným pro své léčivé účinky je velmi známá rostlina - cukrová třtina (Saccharum officinarum), konkrétně šťáva z ní získávaná, zvaná panela nebo rapadura.
Výskyt
Cukrová třtina a hlavně právě panela je využívaná především v Jižní Americe – v Kolumbii, ale i ve Venezuele, Ekvádoru či Peru.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Využívanou částí je, jak již bylo zmíněno výše, surová šťáva získávaná z čerstvě sklizené třtiny. Kromě sacharózy obsahuje ještě glukózu a fruktózu, široké spektrum vitamínů (vit. A, vit. B1, vit. B2, vit. B3, vit. B5, vit. B6, vit. C, vit. D a vit. E) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, měď, zinek a mangan).
Šťáva se po odpaření vody a odstranění pevných částic mění v panelu, tj. hustou šťávu, která postupně ztuhne do pevné formy.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využívána.
Tradiční, lidové využití
Tradičně se používala samozřejmě jako sladidlo. Kromě toho má však také léčivé účinky, podobné jako med.
Pomáhala při nachlazení a podporovala vykašlávání (expektorans). Zároveň byla vhodná pro čištění krve (detoxikace), celkové posílení organismu (adaptogen) a imunitního systému (imunostimulans, oslabená imunita), při nervozitě, nespavosti a při revmatických potížích.
Díky poměrně vysokému obsahu železa byla při pravidelném užívání vhodná v prevenci chudokrevnosti. Dále obsahuje také řadu antioxidantů, které z těla odstraňovaly volné radikály a pokožce dodávaly mladistvý vzhled (Anti-Aging).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.
Avšak pozor, je to sladidlo jako každé jiné, proto je třeba to s její konzumací nepřehánět.