Mladý ječmen
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je rané stádium ječmene setého (Hordeum vulgare), nazývané jako mladý ječmen, patřící podobně jako chlorella a spirulina do tzv. zelených potravin a superfoods.
Výskyt
Ječmen je čtvrtou nejrozšířenější plodinou po celém světě. Nejvíce se pěstuje ve Francii, Rusku, Německu, Kanadě a Španělsku.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Nať ječmenu se sklízí v raném stádiu, kdy je ještě zelený a zachovává si tak velké množství zdraví prospěšných látek. Obsahuje vit. A, vit. B1, vit. B2, vit. B3, vit. B6, vit. C, vit. E, vit. K, biotin, cholin, vlákninu, aminokyseliny, minerální látky (vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, měď) a zelené barvivo chlorofyl.
Využití podle moderní medicíny
Díky vysokému obsahu chlorofylu příznivě reguluje metabolismus tím, že napomáhá alkalizovat organismus a působí tedy preventivně proti jeho překyselení.
Tradiční, lidové využití
Šťáva z mladého ječmene podporuje obranyschopnost organismu (imunostimulant na oslabenou imunitu), reguluje hladinu cukru (hypoglykemikum) a cholesterolu v krvi (hypolipidemikum) a působí detoxikačně, antioxidačně, čímž zbavuje tělo volných radikálů a dalších škodlivých látek a zpomaluje předčasné stárnutí (Anti-Aging).
Působí protizánětlivě a antisepticky, preventivně proti srdečně-cévním chorobám (infarkt myokardu a angina pectoris, cévní mozková příhoda, ateroskleróza).
Dále se používá pro léčbu kožních onemocnění (atopický ekzém, akné, vyrážky, zánět kůže), bolestí kloubů, svalů a šlach, Crohnovy choroby, divertikulitidy, dráždivého tračníku či ulcerózní kolitidy, žaludečních a dvanáctníkových vředů, zácpy (laxativum), depresí (antidepresivum), nespavosti (sedativum) nebo chudokrevnosti.
Oblíbený je také jako pomocník při spalování tuků, pomáhá tedy při hubnutí (nadváha, antiobezitikum).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Vhodnost užívání mladého ječmene v těhotenství a při kojení nebylo zatím ani potvrzeno, ani vyvráceno, a proto se doporučuje ho raději neužívat.
Na začátku jeho užívání se mohou vyskytnout mírné nežádoucí účinky, jako je bolest hlavy, únava či průjem, a to z toho důvodu, že je to potravina pro tělo nová a zároveň tělo čistí, detoxikuje.
Neužívejte po operacích žaludku, tenkého, tlustého nebo slepého střeva a při akutních zánětech žil nebo plicní embolii.
Kvůli obsahu vit. K užívejte s opatrností, pokud se léčíte antikoagulanciem Warfarinem!