Oměj, Aconitum
Druhy
Využívanými druhy díky svým léčivým účinkům jsou oměj Karmichelův (Aconitum carmichaeli), oměj Kuzněcovův (Aconitum kusnezoffii), oměj Fišerův (Aconitum fischeri), oměj japonský (Aconitum japonicum) a oměj Fortunův (Aconitum fortunei).
Výskyt
Většinou se výše zmíněné druhy vyskytují v oblasti Číny, Koreje, Mongolska nebo Japonska.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru je kořen, jehož hlavními obsahovými látkami jsou alkaloidy (aconitin, hypaconitin, mesaconitin apod.).
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicína této rostlině nepřisuzuje léčivé účinky. Rostlina je jedovatá.
Tradiční, lidové využití
Tradičně oměj působil jako analgetikum při bolestech hlavy, břicha, kloubů (revmatismus) a ischiasu. Dále pomáhal při léčbě pohmožděnin, kožních problémů nebo svalových křečí.
Oměj se používal při nadměrném pocení (antihidrotikum), otocích, průjmu a nadměrném močení.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Pozor! Čerstvá rostlina je jedovatá! Před použitím je nutné ji nejprve několik dní máčet ve vodě a následně povařit.
Neužívejte při horečce a v těhotenství. Nekombinujte s kyselými potravinami, vejci, tofu Loubincem, a lékořicí uralskou.