459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Oměj, Aconitum

Druhy

Využívanými druhy díky svým léčivým účinkům jsou oměj Karmichelův (Aconitum carmichaeli), oměj Kuzněcovův (Aconitum kusnezoffii), oměj Fišerův (Aconitum fischeri), oměj japonský (Aconitum japonicum) a oměj Fortunův (Aconitum fortunei).

Výskyt

Většinou se výše zmíněné druhy vyskytují v oblasti Číny, Koreje, Mongolska nebo Japonska.

Oměj, Aconitum

Využití, indikace

Užívaná část rostliny

Předmětem sběru je kořen, jehož hlavními obsahovými látkami jsou alkaloidy (aconitin, hypaconitin, mesaconitin apod.).

Využití podle moderní medicíny

Moderní medicína této rostlině nepřisuzuje léčivé účinky. Rostlina je jedovatá.

Tradiční, lidové využití

Tradičně oměj působil jako analgetikum při bolestech hlavy, břicha, kloubů (revmatismus) a ischiasu. Dále pomáhal při léčbě pohmožděnin, kožních problémů nebo svalových křečí.

Oměj se používal při nadměrném pocení (antihidrotikum), otocích, průjmu a nadměrném močení.

Bukvice, Betonica
Tomel, Diospyros
"Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." Paracelsus
Žabník, Alisma
Ženšen, Panax

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Pozor! Čerstvá rostlina je jedovatá! Před použitím je nutné ji nejprve několik dní máčet ve vodě a následně povařit.

Neužívejte při horečce a v těhotenství. Nekombinujte s kyselými potravinami, vejci, tofu Loubincem, a lékořicí uralskou.

Oměj, Aconitum

Sdílení

Hnojník, Coprinus
Česnek, Allium sativum
„Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Čekanka, Cichorium
Orobinec, Typha