Pepř, Piper
Druhy
Významným druhem pro své léčivé účinky je pepřovník černý (Piper nigrum). Rozlišujeme tři druhy pepře: černý, zelený a bílý.
Pozor! Někdy jsou také další druhy koření nazývány jako pepř, i přesto, že s rodem pepřovník nemají nic společného. Například kayenský pepř je jeden z používaných názvů pro chilli, sečuánský pepř (lidově známý také pod názvy čínský nebo japonský pepř, fagara) pochází z rostliny s názvem žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum), nebo růžový pepř, který pochází z rostliny s názvem pepřovec balzámový (Schinus molle).
Výskyt
Pepř původně pochází z oblasti Indie, dnes se nejvíce pěstuje ve Vietnamu, Thajsku, na Jávě a Sumatře, na Filipínách a na Moluckých ostrovech.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou jeho plody (bobule), které se sbírají podle toho, jaký výsledný pepř je požadován. Bobule pro pepř černý nebo zelený je nutno sbírat ještě nezralé, naopak u pepře bílého se bobule sbírají zralé. Rozdíl mezi pepřem černým a zeleným je ve fermentaci, pepř černý je fermentován, pepř zelený nikoli.
Hlavními obsahovými látkami pepře jsou silice, alkaloid piperin, olej, pryskyřice aj.
Jako náhrada pálivého pepře se osvědčila Černucha.
Využití podle moderní medicíny
Pepř působí pozitivně především na trávicí trakt. Zvyšuje produkci slin i žaludeční šťávy, čímž zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení (stomachikum). Dále má antibakteriální účinky a zesiluje účinek antibiotik.
Na pokožku působí jako derivans – dráždí kůži, prokrvuje ji. Působí na termoreceptory umístěné v kůži, a tím vyvolává pocit tepla až pálení.
Dnes je hojně využívaný jako koření.
Tradiční, lidové využití
V lidovém léčitelství se pepř používal při poruchách se zažíváním, nadýmání, při nachlazení, pro stimulaci krevního oběhu a krevního tlaku (při hypotenzi). Měl i mírné dezinfekční a močopudné účinky (diuretikum) a považoval se za přírodní afrodiziakum.
Zevně byl vhodný při svrabu, revmatismu nebo bolestech nervového původu (poruchy nervů).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Při užívání v běžných dávkách jako koření v potravinách a pokrmech nejsou známy žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.
Ve vyšších dávkách může působit až toxicky. Neužívejte tedy v těhotenství ani v době kojení, opatrnost při cukrovce, bolestivých zánětech v oblasti celé trávicí soustavy nebo při žaludečních vředech.