Jakon, Yacon
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je rostlina známá pod názvem jakon (Smallanthus sonchifolius, syn. Polymnia sonchifolia).
Výskyt
Svým původem pochází z horské oblasti And v Jižní Americe.
![Jakon, Yacon Jakon, Yacon](/pict/substance/s1512_obr1.png)
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou hlízy, vzhledově podobné bramborám, ale svou chutí připomínají meloun. Jsou bohaté na aminokyseliny, enzymy, vlákninu, fruktooligosacharidy, minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor) a vitamíny (vit. A, vit. B1, vit. B2 a vit. C). Využít se však dají i další části rostliny, a to listy či lodyhy, které ale mají nahořklou chuť.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využíván.
Tradiční, lidové využití
Tradičně se hlízy jakonu používají jako zelenina se svou charakteristickou chutí i konzistencí. Jsou velice šťavnaté, dužinu mají sklovitého vzhledu a chutnají po ovoci. Kromě toho jsou kořenové hlízy vhodné k výrobě fruktózy.
Konzumace hlíz je vhodná pro diabetiky (antidiabetikum, hypoglykemikum na snížení hladiny krevního cukru), osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi (hypolipidemikum), vysokém krevním tlaku (antihypertenzivum), při redukční dietě (nadváha, antiobezitikum, chuť k jídlu) nebo také při chronickém onemocnění jater (žloutenka, mononukleóza, poruchy funkce jater, zánět, ztučnění, cirhóza jater, hepatoprotektivum).
Díky obsahu fruktooligosacharidů získal nejen sladkou chuť, ale v trávicím traktu působil i jako prebiotikum a účinkoval i v prevenci osteoporózy.
Působil protizánětlivě a močopudně. Pomáhal při zácpě (laxativum), problémech s trávením (stomachikum).
Odvar z listů působil jako antioxidant. Z těla tedy pomáhal odstraňovat škodlivé volné radikály a zpomaloval stárnutí. Zároveň také působil v prevenci vzniku rakoviny (protinádorový účinek) a aterosklerózy.
Používal se při zánětu močového měchýře, močových cest, ledvin.
Kromě léčebných účelů se dodnes používá k náboženským rituálům. Hlízy se používají také k přímě konzumaci ať už v syrovém nebo sušeném stavu. Jsou z nich vyráběny sirupy, nápoje, křupky nebo vločky. Sirup je nízkokalorický a je tedy vhodným sladidlem pro diabetiky.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.
![Jakon, Yacon Jakon, Yacon](/pict/substance/s1512_obr1.png)