Jakon, Yacon
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je rostlina známá pod názvem jakon (Smallanthus sonchifolius, syn. Polymnia sonchifolia).
Výskyt
Svým původem pochází z horské oblasti And v Jižní Americe.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Předmětem sběru jsou hlízy, vzhledově podobné bramborám, ale svou chutí připomínají meloun. Jsou bohaté na aminokyseliny, enzymy, vlákninu, fruktooligosacharidy, minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor) a vitamíny (vit. A, vit. B1, vit. B2 a vit. C). Využít se však dají i další části rostliny, a to listy či lodyhy, které ale mají nahořklou chuť.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicínou není v dnešní době využíván.
Tradiční, lidové využití
Tradičně se hlízy jakonu používají jako zelenina se svou charakteristickou chutí i konzistencí. Jsou velice šťavnaté, dužinu mají sklovitého vzhledu a chutnají po ovoci. Kromě toho jsou kořenové hlízy vhodné k výrobě fruktózy.
Konzumace hlíz je vhodná pro diabetiky (antidiabetikum, hypoglykemikum na snížení hladiny krevního cukru), osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi (hypolipidemikum), vysokém krevním tlaku (antihypertenzivum), při redukční dietě (nadváha, antiobezitikum, chuť k jídlu) nebo také při chronickém onemocnění jater (žloutenka, mononukleóza, poruchy funkce jater, zánět, ztučnění, cirhóza jater, hepatoprotektivum).
Díky obsahu fruktooligosacharidů získal nejen sladkou chuť, ale v trávicím traktu působil i jako prebiotikum a účinkoval i v prevenci osteoporózy.
Působil protizánětlivě a močopudně. Pomáhal při zácpě (laxativum), problémech s trávením (stomachikum).
Odvar z listů působil jako antioxidant. Z těla tedy pomáhal odstraňovat škodlivé volné radikály a zpomaloval stárnutí. Zároveň také působil v prevenci vzniku rakoviny (protinádorový účinek) a aterosklerózy.
Používal se při zánětu močového měchýře, močových cest, ledvin.
Kromě léčebných účelů se dodnes používá k náboženským rituálům. Hlízy se používají také k přímě konzumaci ať už v syrovém nebo sušeném stavu. Jsou z nich vyráběny sirupy, nápoje, křupky nebo vločky. Sirup je nízkokalorický a je tedy vhodným sladidlem pro diabetiky.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Nejsou popisovány žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.