459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Konvalinka, Convallaria

Druhy

Nejvýznamnějším druhem je konvalinka vonná (Convallaria majalis).

Výskyt

Je rozšířena po celé Evropě kromě její nejsevernější a nejjižnější části, v severní Asii i Severní Americe.

Konvalinka, Convallaria

Využití, indikace

Kromě léčivých účinků našla konvalinka své uplatnění při výrobě mýdel, voňavek a šňupacích tabáků.

Užívaná část rostliny

Sbírají se listy (od dubna do června), nať (v květnu a červnu), květy (také v květnu, červnu) i kořen (od října do listopadu). Hlavními obsahovými látkami jsou steroidní saponiny (konvalamarosid), glykosidy (konvalatoxin, konvalosid, …), flavonoidy a silice.

Využití podle moderní medicíny

Kvůli riziku otravy se v dnešní době konvalinka příliš nevyužívá.

Tradiční, lidové využití

V historii byla konvalinka užívána na srdeční arytmii, srdeční nedostatečnost (kardiotonikum) a jako močopudná látka (diuretikum).

Dříve byla konvalinka využívána jako prostředek pro celkové posílení srdce a také mozku (kognitiva a nootropika), k odstranění edémů, při epilepsii a mozkové mrtvici. Květy byly používány proti pihám a kýchání. Vodou z konvalinky se zase potíraly ruce a ramena pro odstranění chvění rukou.

Stévie, Stevia
Rakytník, Hippophae
„Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Kopr, Anethum graveolens
Cibotium

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Pozor na předávkování, konvalinka vonná je jedovatá rostlina! K otravě může dojít při konzumaci čerstvých plodů nebo při žvýkání stonků nebo listů. Otrava se projevuje zvracením, průjmem, zvýšeným močením, závratěmi nebo křečemi svalů.

Konvalinka, Convallaria

Sdílení

Bujarník, Yohimbé
Řeřicha, Lepidium
„Na každou nemoc vyrostla bylina.“
Pazvonek, Dangšen
Drmek, Vitex, Mnišský pepř