Cukrová třtina, Saccharum
Druhy
Léčivé účinky jsou přisuzovány třtině cukrové (Saccharum officinarum), která je vzhledem podobná u nás rostoucímu rákosu.
Výskyt
Ke svému růstu potřebuje třtina vyšší teploty, a proto ji najdeme především v tropických oblastech jako je Egypt, Indie, Středomoří, Kuba, Brazílie, případně Austrálie.
Využití, indikace
Užívaná část rostliny
Pro výrobu cukru se zpracovávají stonky, ze kterých se nechá vytékat sladká šťáva, která později zkrystalizuje. Jako vedlejší produkt při výrobě cukru vzniká výživově cenná melasa, což je tmavě hnědá sirupovitá hmota. Obsahuje minerální látky (železo, vápník, hořčík, draslík, zinek, měď, chrom a fosfor), vitaminy (B1, B2, B5, B6) a enzymy.
Kromě pozitivních účinků na zdraví se i dnes melasa používá pro výrobu rumu, droždí a jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Využití podle moderní medicíny
Moderní medicína cukrové třtině nepřisuzuje žádné léčivé účinky.
Tradiční, lidové využití
Větší využití než samotný cukr má spíše odpadní produkt – melasa. I přesto, že má melasa vyšší sladivost než sacharóza, obsahuje méně cukrů. Dodnes se používá jako přírodní sladidlo, díky nižšímu obsahu cukrů tolik nezvyšuje hladinu krevního cukru. I přesto by ji lidé s diabetem (cukrovkou) a lidé trpící obezitou měli konzumovat s opatrností. Zároveň je po její konzumaci menší pravděpodobnost vzniku zubního kazu.
Používala se pro posílení oslabené imunity, zmírnění alergických projevů, celkové pročištění organismu (detoxikační látka), snížení krevního tlaku, lepší hojení ran, zlepšení funkce svalů (křeče svalů), podporu nervové soustavy, při nespavosti a léčbě anémie (chudokrevnosti), dále jako antioxidant a také v prevenci proti nádorovým onemocněním (antikancerogenní látky). Zevně byla aplikována při ekzémech a lupénce.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Třtina nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace, není ani možné předávkování.