Rozmarýna, Rosmarinus
Druhy
Druhem využívaným pro své léčivé účinky je rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis), někdy také nazývaná jako rozmarýn lékařský.
Výskyt
Původně byla rozmarýna rozšířena jen v oblasti Středozemního moře, dnes se však vyskytuje i ve střední a východní Evropě a také v Anglii, USA nebo Mexiku.
Využití, indikace
Díky příjemné, pronikavé vůni je rozmarýna užívána v kuchyni jako koření. Vhodná je také do aromalamp pro provonění místností a díky jejím výparům i pro dezinfekci vzduchu.
Užívaná část rostliny
V období od května do srpna se sbírá list, případně také nať. Mezi hlavní obsahové látky řadíme hlavně silice (cineol, borneol, kafr), dále pak i třísloviny, alkaloidy, organické kyseliny a další látky.
Využití podle moderní medicíny
Kvůli své toxicitě při vyšších dávkách je rozmarýna vhodná pouze k zevnímu užití.
Výtažky z rozmarýny jsou součástí olejů a masážních krémů. Používá se také do ústních vod a kloktadel, má totiž antibakteriální a dezinfekční účinky.
Tradiční, lidové využití
Rozmarýna lokálně prokrvovala kůži (derivans), a proto byla vhodná při revmatických bolestech, dně a pro úlevu od bolesti (analgetikum).
Pro rozmarýnu je typické použití při hypotenzi, kdy jako jedna z mála léčivých rostlin dokáže zvyšovat krevní tlak. Dalším typickým jevem je její stimulační a zároveň sedativní (zklidňující) účinek. Používala se tedy pro stimulaci krevního oběhu, pro zklidnění organismu při stresu, psychickém podráždění, depresích, migrénách, mdlobách, bolestech hlavy, hysterii, poruchách koncentrace a paměti nebo při nespavosti.
Dále působila proti plynatosti, žaludečním vředům, střevním parazitům (anthelmintikum, antiprotozoikum) a používala se i na zlepšení trávení (stomachikum) a chuti k jídlu a pro zvýšení vylučování žluče (cholagogum). Pozitivní účinky měla také při léčbě Alzheimerovy choroby, rakoviny a v prevenci mrtvice mozku. Pomáhala při problémech se studenými končetinami, poruchách menstruace, výtoku, posilovala oslabený imunitní systém(imunostimulans) a byla považována za afrodiziakum.
Čaj z rozmarýny se využíval pro jeho potopudné (diaforetické) a močopudné (diuretické) vlastnosti.
Odvar se ve formě obkladů používal pro léčbu ekzémů, špatně se hojících ran, pohmožděnin, pro uvolnění ztuhlých kloubů a svalů a také pro čištění mastné pleti.
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
Rozmarýna používaná v přiměřených dávkách v jídle jako koření nemá žádné nežádoucí účinky.
Ale před jejím užíváním jako léčivé byliny se vždy nejprve poraďte s lékařem! Ve vyšších dávkách je totiž jedovatá! Ve vyšších dávkách dochází k poškození jater, ledvin.
Neužívejte v těhotenství (překrvuje pánev a mohlo by dojít k potratu)a při kojení ani při zánětu ledvin nebo jater. Nepodávejte dětem do 5 let!