459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Lapacho, Tabebuia

Druhy

Druhem využívaným pro přípravu bylinného čaje lapacho je rostlina s latinským názvem Tabebuia serratifolia, česky nazývaná jako rudé lapacho.

Výskyt

Lapacho původně pochází z Jižní Ameriky (Brazílie, Bolivie, Peru, Argentina, Paraguay), často je proto nazýván jako „nápoj Inků“.

Lapacho, Tabebuia

Využití, indikace

Užívaná část rostliny

Předmětem sběru je vnitřní část kůry s obsahovými látkami jako je lapachol, organické kyseliny, aldehydy, vanilin a další.

Využití podle moderní medicíny

Lapacho nemá žádné, oficiální medicínou potvrzené léčivé účinky.

Tradiční, lidové využití

V tradiční medicíně bylo lapacho považováno za rostlinu se zázračnými účinky a využívalo se pro léčbu velmi širokého spektra onemocnění:

Lapacho se používalo ve formě bylinného čaje s příjemnou, nasládlou vůní i chutí.

 

 

Nardovník, Nardostachys
Jojoba, Simmondsia
„Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“
Vrba, Salix
Čistec lesní, Stachys

Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)

Při podávání běžných dávek nemá lapacho žádné prokázané nežádoucí účinky, avšak při požití vyšších dávek se může objevit chudokrevnost, porucha srážlivosti krve, žaludeční potíže (nechutenství, bolest břicha).

U těhotných může vyvolat potrat.

Lapacho, Tabebuia

Sdílení

Křen, Armoracia
Ambroň, Liquidambar
"Všechny kopce, pohoří, všechny louky a lesy jsou přirozené lékárny." Paracelsus
Senna, Cassia
Korkovník, Phellodendron